Η Επι
Η Επιχειρηματικότητα και Απασχολησιμότητα είναι για σχεδόν 10 χρόνια τώρα κεντρικός πυλώνας της εκπαίδευσης στο IST με εμφανή αποτελέσματα..
Η Επιχειρηματικότητα και Απα&s

Taxibeat και Δεξιότητες Επιχειρείν στο IST...

της Δάφνης Φουντουκάκου

Το 2010, συνειδητοποιώντας ότι η οικονομική κρίση θα έπληττε κυρίως τους νέους αποφοίτους, προσθέσαμε σε όλα τα προγράμματα σπουδών μας το μάθημα Επιχειρηματικότητα και Απασχολησιμότητα, ανεξάρτητα αν οι φοιτητές μας σπούδαζαν ψυχολογία, πληροφορική, διοίκηση, οικονομικά ή φυσικοθεραπεία.

Ξεκινήσαμε επίσης έναν ανοιχτό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, το “Crazy Business Ideas” με σκοπό να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές μας, αλλά γενικότερα τη νέα γενιά, να συνηθίσει να σκέφτεται “out of the box”.

Τότε, για πρώτη φορά, πληροφορηθήκαμε από ένα καθηγητή μας, ότι ένας από τους co-founders του Taxibeat είναι φοιτητής μας. Εγώ, φανατική χρήστης της εφαρμογής, ένιωσα υπερηφάνεια! Υπερηφάνεια, που σήμερα αυξήθηκε μετά την επιτυχία της εξαγοράς του Taxibeat απο την Daimler, σε μια Ελλάδα βαθιά πια μέσα στην κρίση.

Από τότε βραβεύσαμε πολλές start ups όπως τις Sourcelair, SimpleApps, Frink, Pheemade, Pollfish και άλλες, μέσα στα πλαίσια του “Crazy Business Ideas”, που αγκάλιασε η νεολαία της χώρας μας.   

Όλη η προσπάθειά μας αυτή τεκμηριώνει ότι υπάρχει μια γενιά με νέες και νέους, που δεν αρκούνται σε ένα «χαρτί», αλλά έχουν θέληση και πίστη σ’ αυτά που ονειρεύονται να πετύχουν, αξιοποιούν τις δεξιότητές τους γι’ αυτό και καταφέρνουν με τη ζωντάνια τους να κάνουν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη, αλλά και να πείθουν συνεχώς και άλλους ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος.

Η αλλαγή όμως νοοτροπίας και κουλτούρας θα είναι καλό να αποτελέσει προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Εθνική Στρατηγική για τη χώρα μας, όπως για παράδειγμα έγινε στη Σιγκαπούρη, αν και απ’ ότι φαίνεται έχουμε δρόμο ακόμα.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις των νέων μας, οι οποίες όσο γίνονται περισσότερες θα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το σκηνικό!