IST College -
IST College - Crazy Business Ideas 2014

Crazy Business Ideas 2014

Βραβεία 2014

Ο νικητής του 1ου βραβείου θα λάβει:

 • €5.000 αρχικό κεφάλαιο για να μετατρέψει την ιδέα του σε επιχείρηση
 • Εργαλείο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδας (προσφορά του CU)
 • Κάλυψη τηλεπικοινωνιακών εξόδων για 8 μήνες (προσφορά του CU)
 • Wi-fi keyboards (προσφορά του CU)
 • Πλήρη θέση εργασίας (προσφορά της ΠΛΑΙΣΙΟ)

Το 2ο βραβείο θα είναι:

 • Πλήρης υποτροφία για προπτυχιακό πρόγραμμα της επιλογής τους
 • Εργαλείο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδας (προσφορά του CU)
 • Κάλυψη τηλεπικοινωνιακών εξόδων για 8 μήνες (προσφορά του CU)
 • Wi-fi keyboards (προσφορά του CU)

Το 3ο βραβείο θα είναι:

 • Πλήρης υποτροφία για μεταπτυχιακό πρόγραμμα της επιλογής τους
 • Εργαλείο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδας (προσφορά του CU)
 • Wi-fi keyboards (προσφορά του CU)

Βραβεία

1o βραβείο: m-HealthKit

Το m-Health Κit, απαρτίζεται από ένα βραχιόλι χειρός και μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Αποτελεί ένα εργαλείο, που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα, καθώς του προσφέρει άμεση δυνατότητα μέτρησης βασικών δεικτών, άμεση διαχείριση και πρόσβαση στις ιατρικές του εξετάσεις, όπως επίσης και ειδικές καινοτόμες λειτουργίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

2o βραβείο: Pheemade

Πρόκειται για την εισαγωγή στην αγορά ενός φυσικού, οικολογικού και βιοδιασπώμενου υλικού που παράγεται αποκλειστικά από βιώσιμouς φυσικούς πόρους και ανανεώσιμες πηγές, όπως απόβλητα βιομάζας και πιο συγκεκριμένα τα νεκρά φύλλα του αγγειόσπερμου Posidonia Oceanica που εξασφαλίζουμε από τις παράκτιες περιοχές.

3ο βραβείο: Ownfunding

Το Ownfunding είναι ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων με πώληση μεριδίου της επιχείρησης και δυνατότητες ζωντανής διαπραγμάτευσης και μεταπώλησης των μεριδίων από τους αγοραστές.

Βραβεία2

4η Ομάδα: Frink! (Ομάδα: Στέφανος Πρόκος, Κωνσταντίνος Γέρος, Παναγιώτης Ξινός)

To "Frink!" είναι μια νέα ιδέα προώθησης, που βοηθά τα bar να προσελκύσουν εύκολα, γρήγορα χωρίς κίνδυνο και σχεδόν δωρεάν περισσότερο κόσμο. Δίνει, επίσης, στους χρήστες smartphone την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μέρη στην πόλη τους και να τα δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν.

5η Ομάδα: Giving Box (Ομάδα: Στέργιος Τσαλής, Βαγγέλης Γιαγκλίσης, Νίνα Βάμβουρα, Στράτος Προβατόπουλος)

Το GivingBox πρόκειται για ένα Charity Network στην χώρα μας που έχει ως στόχο να αποτελέσει το μέσο επίλυσης αναγκών Μ.Κ.Ο και συνανθρώπων μας. Λειτουργεί σαν ένα εργαλείο προβολής και ανεύρεσης πόρων για φιλανθρωπικές οργανώσεις , Μ.Κ.Ο και συμπολίτες μας.

6η Ομάδα: G.EAR.S (Ομάδα: Παύλος Θεοδοσιάδης, Ηλίας Πούλιος)

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό-μηχανικό σύστημα για την προστασία από τους σεισμούς των κατοίκων αστικών περιοχών. Ένα σύστημα που, μπορεί να μας προστατεύσει πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σεισμό.

Εισαγωγή

O διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας “Crazy Business Ideas” διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το IST το 2011 έχοντας ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα να αναδείξουν τις ιδέες τους για ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, αλλά και να τολμήσουν να τις μετουσιώσουν σε επιχειρηματική πράξη.

Έπειτα από τη μεγάλη απήχηση που είχε στους νέους ο διαγωνισμός το 2011, το IST College, προχώρησε στη διοργάνωση του διαγωνισμού και τα έτη 2012 και 2013 υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α), θεσμοθετώντας πλέον το διαγωνισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία του Crazy Business Ideas τις τρεις προηγούμενες χρονιές, την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, αλλά και το γεγονός ότι κύριο μέλημα του IST είναι η καλλιέργεια και προώθηση ενός περιβάλλοντος που στηρίζει, ενθαρρύνει και καλλιεργεί την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στους νέους, το IST σκοπεύει να επαναλάβει το Crazy Business Ideas και το έτος 2014.

Περιγραφή διαγωνισμού

Περιγραφή διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στο κοινό, μπορούν έτσι να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν μία καινοτόμο ιδέα (ενήλικες και ανήλικοι). Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική. Σε περίπτωση ομαδικής συμμετοχής, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά ομάδα είναι τέσσερα. Κάθε συμμετέχων (άτομο ή ομάδα) επιτρέπεται να συμμετάσχει με μία ή περισσότερες ιδέες. Επιτρέπεται η συμμετοχή στον Διαγωνισμό υποψηφίων που είχαν διαγωνιστεί στο «CRAZY BUSINESS IDEAS» προηγούμενων ετών, όχι όμως με την ίδια ιδέα.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ο υποψήφιος θα πρέπει να καταθέσει την ιδέα του μέσω της ειδικά σχεδιασμένης για το συγκεκριμένο σκοπό ιστοσελίδας www.crazybusinessideas.gr, υποβάλλοντας ένα μικρό κείμενο με την περιγραφή της ιδέας, μαζί με μία φωτογραφία ή video της ιδέας. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί εγγραφή του υποψηφίου στην ιστοσελίδα όπου θα δηλώνει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, mail και ηλικία) και θα βεβαιώνει (εάν είναι ανήλικος) τη συναίνεση των γονέων ή των προσώπων που ασκούν την γονική του μέριμνα.

Η αξιολόγηση των ιδεών χωρίζεται σε δύο φάσεις:

 • Α’ φάση: Ψηφοφορία του κοινού («προκριματική» φάση)
 • Β’ φάση: Επιτροπή επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών («ημιτελική» και «τελική» φάση)

Α΄φαση (προκριματικη)

Α΄φαση (προκριματικη):

Το κοινό για να ψηφίσει πρέπει να διατηρεί λογαριασμό στο Facebook. Η ψήφος δίδεται πατώντας την ένδειξη "like" που θα εμφανίζεται δίπλα σε κάθε ιδέα. Κάθε χρήστης του Facebook μπορεί να ψηφίσει περισσότερες από μία ιδέες, αλλά δεν θα μπορεί να ψηφίσει την ίδια ιδέα πάνω από μία φορά.

Οι 50 υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους από το κοινό «προκρίνονται» στην Β’ φάση.

Β΄φάση (ημιτελικη και τελικη):

Ημιτελική
Στη φάση αυτή, οι 50 υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους καλούνται να καταρτίσουν επιχειρηματικό πλάνο που θα μετουσιώνει την ιδέα τους σε συγκεκριμένη επιχειρηματική πρόταση. Τα επιχειρηματικά πλάνα των υποψηφίων κατατίθενται σε διάστημα 2 εβδομάδων από την λήξη εκπαιδευτικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του IST από ακαδημαϊκό προσωπικό ειδικευμένο στον τομέα Επιχειρησιακών και Οικονομικών Επιστημών με στόχο την καθοδήγηση των υποψηφίων στην κατάρτιση του επιχειρηματικού πλάνου.

Τελική
Τα επιχειρηματικά πλάνα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως επισκεφθείτε το www.crazybusinessideas.gr

Κατά την «τελική» φάση, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει κάθε ιδέα και θα επιλέξει τις δέκα (10) καλύτερες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία και περιγράφονται παρακάτω:

Κριτήρια αξιολόγησης

Κριτήρια αξιολόγησης

Κριτήρια αξιολόγησης
(ψηφοφορία κοινού & επιχειρηματικά πλάνα)
Βαθμολογία/βαρύτητα
Α. Ψηφοφορία κοινού (facebook likes) 20%
Β. Επιχειρηματικά πλάνα (Κριτική Επιτροπή) 80%
Β1. Βαθμός υλοποίησης ιδέας 20%
Ρεαλιστικότητα 10%
Ευκαιρία/κενό στην αγορά 10%
Β2. Ποιότητα/αρτιότητα επιχειρηματικού πλάνου 30%
Απόδοση 10%
Δομή 10%
Οικονομικά μεγέθη 10%
Β3. Καινοτομία 30%
Όραμα 10%
Διαφοροποίηση ιδέας 20%
Σύνολο (Α&Β) 100%

Στη συνέχεια, οι ομάδες που υπέβαλαν τις 10 ιδέες που επιλέγηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής (κεκλεισμένων των θυρών), η οποία και θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους προσθέτοντας ένα επιπλέον κριτήριο, αυτό της ποιότητας της παρουσίασης και ουσιαστικά της ικανότητας κάθε ομάδας να προωθήσει και να «πουλήσει» την ιδέα της.

Από τις 10 ιδέες που θα παρουσιαστούν η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 6 καλύτερες. Η τελική βαθμολογία θα προκύψει σε ποσοστό 80% από την ψηφοφορία του κοινού & την αξιολόγηση με βάση το βαθμό υλοποίησης ιδέας, την ποιότητα/αρτιότητα επιχειρηματικού πλάνου και την καινοτομία (βλέπε πίνακα) και σε ποσοστό 20% από την παρουσίαση της ιδέας στην κριτική επιτροπή.

Τέλος, οι 6 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία, θα κληθούν να πραγματοποιήσουν παρουσίαση 5’ ενώπιον κοινού σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του IST. Στην εκδήλωση αυτή θα ανακοινωθούν και θα βραβευθούν οι 3 νικητές του διαγωνισμού.

Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού 2014

 • Έναρξη διαγωνισμού: 12 Ιουνίου
 • Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης ιδεών: 27 Αυγούστου
 • Ψηφοφορία κοινού: Έως 7 Σεπτεμβρίου
 • Ανακοίνωση 50 επικρατέστερων ιδεών: 8 Σεπτεμβρίου
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο σύνταξης επιχειρηματικών πλάνων: 16 Σεπτεμβρίου
 • Κατάθεση επιχειρηματικών πλάνων: Έως 1 Οκτωβρίου
 • Αξιολόγηση επιχειρηματικών πλάνων: Έως 5 Νοεμβρίου
 • Παρουσίαση 10 καλύτερων ιδεών ενώπιον κρ. επ. & τελική κατάταξη 6 καλύτερων ιδεών: 12 Νοεμβρίου
 • Εκδήλωση παρουσίασης & βράβευσης 6 καλύτερων ιδεών: 19 Νοεμβρίου

Κριτική Επιτροπή 2014

Για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως επισκεφθείτε το www.crazybusinessideas.gr